Klossträning och annat klickerkul

Ingen mer apporteringsträning sedan sist. Däremot har vi kört på med våra klickerövningar.
Klicker är verkligen ett fenomenalt verktyg 🙂

Vi fortsätter med klossträningen/bakdelskontroll. Klossträning låter lite flummigt och det kan man väl säga att det är också… Det går ut på att hunden står med framtassarna på en låda/kartong/tjock bok eller annat lämpligt föremål anpassat efter storlek på hund och längd på ben. Sedan ska hunden gå runt lådan med bakbenen tills den står vid din sida.

Till en början lär man bara hunden att kliva upp på lådan, det fattade Google på en gång, sedan tog det ganska lång tid att få honom att förstå att han skulle gå med baktassarna. I början stod vi mitt emot varandra och så gick jag runt så han var tvungen att vrida sig/flytta baken för att kunna fortsätta ha ögonkontakt.
Nu har vi kommit så lång att jag kan stå still och han flyttar sig ändå runt kartongen. Han går inte riktigt runt halvvarv och in till sidan än men vi är på god väg. 🙂

OM nu någon undrar vad hela vitsen med detta lådbaserade tokeri är så är det helt enkelt så att genom att sätta frambenen på en låda lär sig hunden att söka sig till rätt position (alltså vid förarens vänstra sida) genom att flytta bakdelen. Det är nämligen oftast så att hundar fokuserar helt på huvudet och framdelen, vilket gör att de lätt sätter sig snett eller går fot snett för att de helt enkelt inte tänker på baken. De placerar in framdelen vid förarens ben och tar ögonkontakten men vad bakdelen har med saken att göra förstår de inte alls. Att då försöka korrigera bort sneda sättanden eller bara belöna när hunden hamnar rakt kan få dålig effekt för hunden förstår helt enkelt inte skillnaden och tycker vi är orättvisa och inkonsekventa med vårt beröm och blir osäkra på hela momentet.

Lär man då hunden bakdelskontroll tex genom klossträningsmetoden så blir det tydligt för hunden vad vi kräver och du får alldeles automatiskt en hund som håller sig rak och gör bra svängar för den jobbar med hela sin kropp i fotgåendet.

Tricket ”backa” som var det förta vi lärde in med klicker är också ett exempel på bakdelskontroll, det är helt enkelt omörjligt att backa utan att tänka på sin bakdel. Nu håller vi på att utveckla det till en liten ”dans”. När jag backar ska han gå framåt så hans nos är typ vid min mage fast lägre såklart han är ju rätt liten och sedan vänder vi så han backar och jag går mot honom.

Andra trick vi håller på med är ”fossing” (lyfta en tass) och slalom som han kan rätt så bra nu. Vi har precis börjat med ”snurra” och så tänkte jag lära honom stå på bakbenen 🙂

Annars använder vi klickern för att få in ställande och läggande under gång. En lång utläggning om ställande under gång finns i ett av de allra första inläggen i bloggen…

Så bjuder vi på en nytagen uppställnings bild på vackraste Google
Uppställd Spaniel

Posted on april 2nd 2011 in Lydnad, trix och klicker

Lämna en kommentar