Som en dränkt hund

I söndags var det då dax för dag 2 av kursen. Orolig att liten hund skulle vara helt slut men han var duktig, första passet på f.m var han pigg och med som vanligt med på eftermiddagen började han bli lite seg, jobbade dock duktigt ändå men inte samma intensitet.

Vädret var inte riktigt på vår sida bara, förmiddagen ömsom moln ömsom sol och enstaka skur, vilket är riktigt bra träningsväder för liten hund och mig. Men framemot lunchdax så öppnade sig himlen och regnet hällde ner i stora svarta sjok. Jag som inte äger ordentliga regnkläder var snabbt genomdränkt. Det regnade så ihärdigt att tillochmed liten hund blev småslokig. Inte när det hände nått men han satt och såg lite depp ut när vi väntade, platsen han hade legat och vilat på hade förvandlats till en geggig pöl :/

Första passet körde vi läggande under gång, jag får inte använda handtecken som hjälp utan bara kroppspråk, om jag tar med handen så börjar han kolla för mkt på den och det är då vi får snedheten. Sedan tyckte Lillemor att det var förtidigt att ”kräva”/förvänta signalkontoll i hela moment och att jag skulle träna läggande för sig och ställande för sig på olika pass ett tag. Däremot gärna fortsätta jobba med signalkontrollen i baklängesfot och skifta positioner där. Där tyckte hon även att jag kunde börja plocka in sitt, som förberedande för sättande under gång.

Nästa pass, inkallning med ställande och fjärr. Jag har ju kört inkallning med ställande och kast av föremål vid kommando, men tycker jag fått för dålig effekt, det har inte klickat för liten hund vad jag vill. Så jag ville ha en annan metod att prova. Lillemor brukar helt enkelt låta hunden komma riktigt nära i inkallningen och sedan lägga på ett kraftigt bromsande kropps-DK för ställandet. G blev lite osäker och ville gärna göra en ingång när han kom så nära, men första gången funkade det asbra, sen slappnade jag av lite och blev mindre distinkt, klantmatte! Jag skyller på trötthet och ösregn, men vi ska prova vidare med den metoden och kanske komlettera med en externbelöning så får vi se.

Lite småändringar i fjärren som vi får se om vi kan ta med oss, vårt vanliga problem är ju en för stutsig hund med slarviga rörelser, nu hade vi istället en hund med sega skiften och jag fick göra många dk. Tips om att helt ta bort handhjälp på läggandet, han låser lite på handen då istället för att lyssna på kommandot så det ska vi göra. Ändrade även handtecknet på sittande, risk för skuttande på det nya men bättre när vi kommer ut på avstånd så vi får se om vi ska behålla det. (hand uppifrån upp över huvud nu istället för underifrån fr midja och upp som vi haft tidigare)

Sista passet skulle vi prova rutskick för första gången, ställer upp ganska långt säker 8 m fr rutan och Lillemor lägger ut targeten. Kanonfart rakt ut men sen så tar han INTE tass på target utan apporterar glatt in den! Knäppa hund! Nu måste jag bestämma om jag ska träna om target helt, eller om jag ska köra med externbelöning/leksak istället… Jag gör ett försök att träna om target men funkar det dåligt struntar vi i det 🙂

Den korta sammanfattningen lyder: Något av det roligaste jag gjort i hela mitt liv, sjukt nyttigt och givande och värt varenda öre, längtar redan till nästa gång!!

Nu göra oss i ordning för att åka till sandtaget och leka med Ninni och hennes salukitjej Wahidah. Kul, och bra för Google med lite fysisk träning också och inte bara mental. Ikväll träning med gruppen och på söndag tävling igen!!!

Posted on augusti 29th 2012 in Lydnad, trix och klicker

Lämna en kommentar